fbpx

Начало / Дванадесет стъпки към балансиран начин на живот

Дванадесет стъпки към балансиран начин на живот

от | юни 18, 2020

Ясно е, че за балансирания начин на живот от съществено значение са правилното хранене, физическата активност и спортът и справянето със стреса. Съществуват обаче и още много аспекти в живота на съвременния човек, в които трябва да бъде достигната хармония и равновесие.

Според древната индийска наука за здравето и лечението – Аюрведа – тези аспекти от живота ни се разделят на 12 бхави или „състояния“. Прочетете ги и си направете самооценка по всяка една точка по скалата от 1 до 10. След това, помолете някой, който ви познава добре, да ви оцени. Крайните резултати са средните стойности от получените оценки. Най-ниските стойности ще ви покажат върху какво трябва да се съсредоточите.

1. Единство на тялото и духа
Полагате ли достатъчно грижи за собственото си тяло? За вашето „Аз“? Или сте по-скоро от типа хора, които обгрижват всеки друг, но не и себе си? До каква степен виждате себе си като единство на тяло, дух и съзнание? Адаптогените като Tулси и Kуркума са отличен лек за душата и тялото.

2. Семейство и родословие
Грижите ли се за семейните традиции, за здравето и благоденствието на роднините си? За кой от близките ви са необходими специални грижи?

3. Приятели
Братята, сестрите, колегите и приятелите са неразривна част от нашия живот. Цените ли ги? Уважавате ли ги? Показвате ли подкрепата си?

4. Домът
Щастлив ли е вашият дом? Домът е не просто вашата къща – това е нашата Майка Природа. Пазите ли я и полагате ли грижи за благата, които тя ни дава? Хранителната добавка „Жизнена енергия” може да даде на всички жени и майки много жизненост и енергия. Тази билкова формула съдържа пет мощни адаптогенни билки, които подпомагат процесите на преодоляване на ниските енергийни нива и ежедневния стрес без употребата на стимуланти. Поддържа имунната система, издръжливостта на организма и процесите на възстановяване. Има антистрес ефект.

5. Креативност и знания
Научихте ли нещо ново? На какво научихте останалите? Късогледи ли сте във възгледите си или сте от типа хора, които „знаят всичко“? Познавате ли красотата на ума и съзнанието на начинаещия? Брахми може да има прекрасно положително въздействие върху организма и ума ви.

6. Настоящето
Какво можете да направите днес, за да предотвратите еветуални проблеми и затруднения в бъдеще? Какви полезни издравословни навици можете да си изградите? Научете кои са адаптогените, най-подходящи за вас.

7. Партньор
Какви сте вие спрямо партньора си и какво е неговото/нейното отношение спрямо вас? Задушавате ли го/я или спазвате твърде голяма дистанция? Важното е не колко обичате някого, а колко обичате себе си, когато сте с него.

8. Тайните и сексуалността
Сексуалната енергия е изключително важна. Какво правите вие с вашата? Кои тайни сте готови да разкриете и кои не бихте споделили? Защо?

9. Духовност
Вълнуват ли ви духовните аспекти в живота? Твърде много? Изобщо? Същността на нематериалното и духовното означава за вас наблюдаване на залеза или го виждате като бутилка уиски с познат? Какво е отношението с баща ви?

10. Слава

Оценявате се като пеперуда или като къртица? Гъвкаво сменяте една среда с друга или живеете по-скоро като отшелник? Стремите ли се към кариера?

11. Финанси
Какво е финансовото ви състояние? Какво давате вие на света и какво ви дава той? Смятате ли, че сте оценени и справедливо възнаградени? А вие давате ли заслуженото и полагащото се на останалите?

12. Здравословно състояние
Има ли нещо в живота ви, на което трябва да сложите край, но не сте? Знаете ли какъв трябва да бъде следващият ви ход? Какво можете да позволите и какво не?

Целта е не да се съревновавате със себе си, а да повишите осведомеността си и по този начин да откриете хармония и баланс. Обръщайки внимание на тези аспекти от живота си, ще постигнете единство между духа и тялото си.