fbpx

Начало / Адаптогените – лекарствата на здравите хора

Адаптогените – лекарствата на здравите хора

от | юни 24, 2020

Терминът “адаптогени“ започва да се употребява през втората половина на XX-ти век за определени видове растения, обикновено билки или гъби, които помагат на човешкия организъм да се адаптира към промените на външни или вътрешни фактори.

Адаптогените поддържат жизнените функции на тялото в случай на стрес при преумора, тежки физически или умствени натоварвания, неблагоприятни фактори като студ, жега, радиация, голяма надморска височина, смяна на сезони.
Адаптогените спомагат за съхраняване на жизнената енергия, чиито резерв се използва при възстановителните процеси на организма след стресови ситуации или заболяване. При недостатъчна жизненост и устойчивост на нашия организъм към различни форми на стрес се нарушава нормалното функциониране на всички системи, органи и процеси и ние ставаме податливи на инфекции, вируси или заболявания. Ролята на адаптогените се изразява именно в подпомагане и поддържане на нормалното функциониране на човешкия организъм. Те повлияват благоприятно процесите на адаптация и възстановяване на организма.

Адаптогените са подходяща подкрепа за организма при намален имунитет, чести простуди, нарушени функции на обменните процеси и хомеостазата.

Адаптогените спомагат за успокояването на нервната система и поддържат работата на мозъчните клетки. Повлияват благотворно паметта. За разлика от стимулатори като кофеина те не изтощават нервната система. Подпомагат функциите на сърцето, белия и черен дроб. Поддържат нормалната киселинност на стомаха и пропускливостта на клетъчната мембрана за въглехидратите, белтъчините и мастните киселини. Оказват благотворен ефект върху процесите на регенериране на клетките на кожата и енергизиране на организма като цяло. 

Най-добрите адаптогени са билките, които съдържат адаптогенни сустанции на растителна основа – фитоестрогени, флавоноиди, лигнани, полизахариди и други естествени съставки. Те са оценени през 1968г. от проф Брекман като безопасни и без странични ефекти, подходящи за продължителна употреба. Моля, обърнете внимание, че тази информация не се отнася изобщо за всички видове билки, а само за т.нар. адаптогени, които са около 20 вида. По-голямата част от тях се използват от народната китайска и индийска медицина /Аюрведа практика/.

А кои са предимствата на природните формули на Organic India:

  • Растителните формули на Organic India са плод на повече от 40 години труд на д-р Нарендра Сингх, посветил живота си в изучаването на древните лечебни практики и тяхното съчетаване с достиженията на модерната наука и фармакология. Неговият труд е увенчан с книгата, посветена на ролята и значението на адаптогените за човешкия организъм.
  • Растенията, които се използват при създаването на продуктите са отгледани в почва без пестициди и тежки метали чрез прилагане на добрите практики на устойчивото био земеделие. В търсене на все по-добро качество на билките, самият д-р Н.Сингх създава свои популации в джунглите на Индия, където за тях се грижат членове на племенните общности.
  • Запазването на качествата на билките зависи от тяхната обработка през първите 72 часа. Процесът на преработка е прецизен, като дори за почистване на машините се използват био препарати. Крайният продукт, който пристига при потребителя е гарантирано чист от бактерии или други вредители.
  • Капсулите на хранителните добавки са на растителна основа. Не се използва желатин, който има животински произход и това би намалило благотворния ефект на билките.
  • Organic India е модел на зелен бизнес, който успешно се развива благодарение на атмосферата на Любов и общите усилия и труд на всички, ангажирани в начинанието – от членовете на Борда на Директорите до обикновения земеделец във фермите. 
  • Продуктите на Organic India притежават едни от най-ценените международни сертификати, както и индийски сертификати за качество и добри производствени практики.

На Изток адаптогените се използват за съхраняване на жизнената енергия Ци. Те се добавят и в храната, напитките или се консумират под формата на отвари. 

В САЩ и Западна Европа грижите за профилктика и превантивност на заболяванията отдавна вече са от първостепенно значение за хората и в тези страни, хранителните добавки са популярни и добре приемани. Затова и често наричат адаптогените “лекарството на здравите хора”. Здравето на човека зависи от много фактори, включително и от начина на живот и от начина на хранене. За да се радваме на дълголетие, добра работоспособност и здраво поколение трябва да положим усилия и отговорно да се отнесем към нуждите на нашите тяло и дух. Всеки от нас използва различни начини за релакс – спорт или физически упражнения, йога, медитация, хоби или удоволствието, което носи изкуството във всичките му измерения. Когато се научиим да съчетаваме процесите на работа и почивка, положим усилия за ограничаване на вредните последствия от стреса и слагаме на трапезата си проста, но вкусна храна ще можем дълго да се радваме на живота. Ако се освободим от лоши мисли и се отнасяме с уважение към хората, ако се погрижим да възпитаме у децата си любов към Природата и загриженост за опазване на ресурсите на Земята, то част от нашата мисия на Земята тук и сега ще бъде изпълнена. Ще сме победили варварското начало в себе си и ще сме върнали усмивката на лицето.

От това се нуждаем най-много – усмивка, любов, разбиране, вдъхновяваща работа и… чаша Tulsi с приятели!