fbpx

Начало / Антиоксидантите – стражите на организма

Антиоксидантите – стражите на организма

от | юни 24, 2020

Антиоксидантите са група биохимични вещества, които съдействат на процесите в човешкия организъм в борбата със свободните радикали – атоми или молекули, които се образуват като страничен ефект от окислителните процеси в организма и сериозно увреждат клетките. Антиоксидантите са нискомолекулни съединения, които се свързват със свободните радикали, за да обезвредят тяхното действие и така да намалят факторите, които биха довели до по-сериозни увреждания на клетките или заболяване.

Свободните радикали, на които липсва един електрон в обвивката се стремят да си набавят този електрон като атакуват ДНК, мазнини, бетъчини и които на свой ред останали без електрон, започват да влизат в химични връзки, вредни за здавето. В нашия организъм във всяка една минута се отделят десетки хиляди свободни радикали. Човешкото тяло само произвежда антиоксиданти /като коензим Q10 и др./, но с напредването на възрастта, влошаване качеството на живот или увеличаване на замърсяванията в околната среда количеството и ефективността на произведените от нашето тяло антиоксиданти намалява.  И тогава от първостепенно значение става нашата профилактична активност и отговорно отношение към нуждите на тялото ни. А последното се изразява в консумиране на биологично чиста и богата на антиоксиданти храна, укрепване на организма и подпомагане на неговите функции чрез осигуряване на природни антиоксиданти от естествени източници – билки, чай, плодове и др.

Някои от най-силните и широко известни антиоксиданти са Витамин С, Витамин Е, Витамин А, флавоноиди, бетакаротин и др. Други вещества като цинк и селен нямат антиоксидантни свойства сами по себе си, но подпомагат косвено действието на някои антиоксидантни ензими.

Механизъм на действие

По отношение на своя механизъм на действие, антиоксидантите се делят основно на три групи, които действат на различни нива в човешкия организъм.

  • Антиоксиданти, които подтискат или не позволяват образуването на свободни радикали.
  • Антиоксиданти, които се свързват със свободните радикали, като ги обезвреждат. Това е най-широката група антиоксиданти. Тук трябва да отбележим, че при едно здравословно хранене, богато на плодове и зеленчуци и 2-3 чаши чай /богат на флавоноиди – силен антиоксидант/ дневно, организмът се справя добре в борбата със свободните радикали. Но при стрес, болест, замърсявание, лоши хранителни навици и други неблагоприятни външни и/или вътрешни фактори, организмът се нуждае от допълнителен прием на антиоксиданти, за да неутрализира вредните последици от действията на свободните радикали. Балансираният прием на хранителни добавки на основата на плодове като амла, годжи бери, грозде, боровинки и др. или на билкова основа, осигуряват естествени антиоксиданти, които са по-добри и от най-добре синтезираният по химичен път антиоксидант. Естествените антиоксиданти винаги се разпознават от мозъчните клетки, за разлика от синтетичните антиоксиданти, които могат в определени случаи само да преминат през организма без да се задействат.
  • Третото защитно ниво се заема от ензими, които успяват частично да възстановят нанесените поражения от свободните радикали.

Въпреки че натуралните антиоксиданти са най-доброто средство за поддържане на жизнеността и имунитета на тялото ни и подпомагане на неговите съпротивителни и защитни функции, не трябва да се прекалява с приема им. Те трябва да се вземат като хранителна добавкка тогава, когато организмът ни е изтощен и не може да се справи сам със свободните радикали, а именно – при простуди, смяна на сезони, умствено или физическо напрежение. Обикновено лекарите и учените в медицината съветват все пак допълнителния прием на антиоксиданти при възможност да предхожда по време стресовите ситуации (в случай че последните са предвидими като напр. смяна на сезона или епидемично разрастване на вируси или инфекции).

Най-добрата защита е навременната профилактика, така че да се сведат до минимум негативните последици от действието на свободните радикали.