fbpx

Начало / Аюрведа в помощ след Covid-19

Аюрведа в помощ след Covid-19

от | дек. 10, 2020

Нашето здраве и жизнената ни енергия са пряко зависими от поддържане на баланс в енергийните нива, правилното функциониране на клетките, органите и всички механизми, заложени в тялото ни от гените на нашите родители и природата (роден имунитет) и сблъсъка с факторите на околната среда (придобит имунитет).

Ние не можем да променим характера и силата на вродения ни имунитет, но с нашето действие или бездействие влияем пряко върху придобития имунитет. Разковничето се крие в предприемане на мерки за бързо преодоляване на стресовите фактори и възстановяване на баланса в организма. Така предпазваме клетките и механизмите в тялото ни от изтощение и умора, които от своя страна са основни предпоставки за здравословни дисбаланси, намален имунитет и болести.  Използването на лечебни растения е един от начините да се погрижим за нашето физическо и емоционално здраве, заедно с фактори като чиста храна, спорт, добро настроение и положителни емоции.

 

Днес Корона вирусът измести основните патогенни фактори като замърсен въздух, радиационен фон, непълноценно хранене, стрес на работното място и зае първо място в общественото и личното ни пространство.  Ето някои от основните поражения, които Covid-19 нанася в организма ни.

 • Навлизането на вируса дълбоко в белите дробове може да причини пневмония, много често последвана от наличие и последващо развитие на фиброзни участъци в тези органи. Изследвания със скенер на вече излекувани пациенти показват също и  наличие на участъци, чиято функция е буквално блокирана от вируса и тези участъци не функционират. На практика капацитетът на белите дробове значително намалява при голяма част от пациентите, като процентите, сочени от специалисти варира м/у 56 % и 78 %.Това е сериозно заболяване, което ангажира много белите дробове като орган. Един от най-силните адаптогени, съдействащ за намаляване на фиброзните участъци в бял и черен дроб е Tinospora Cordifolia, позната с името Гудучи или Гилой. Свещеният босилек или Тулси, както е наричан в Индия, традиционно се използва като билка, подкрепяща здравето на белия дроб. Тази билка присъства и в състава на добавката Дишай свободно, разработена от Медицински Колеж в  Лъкнау като природно средство, подкрепящо здравето на белите дробове.

 • Мозък и нервна система е другото място, където Covid-19 може да остави сериозни следи след преболедуване.  Проучвания в Китай и САЩ сочат, че в дългосрочен план може да се развие т.нар. синдром на хроничната умора и разстройства в периферната нервна система. Брахми Готу Кола тук е разумният избор заради съдействието, което оказва на процесите на оросяване на мозъка, поддържане еластичността на кръвоносните съдове и разреждащия кръвта ефект на билката. Ашваганда съдейства за преодоляване на умората, психическия стрес, неспокойния сън и поддържа баланса на оста хипофиза, щитовидна жлеза и полови жлези.

 • Сърдечно-съдовата и кръвоносна система. Срещата с Covid-19 довежда до увеличаване на случаите на инфаркт на миокарда, инсулт  и белодробна емболия. Той уврежда сериозно сърцето при пряк сблъсък и особено кръвоносните съдове, свързани с пренасянето на кислород към  самото сърце. Дори и да не засегне пряко сърцето, то сърдечно-съдовата система се натоварва многократно за да компенсира недостига на кислород в кръвта. Високо рискова група са всички хора, страдащи от сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане. Кората от дървото Арджуна се използва от векове от лекарите в Индия за подпомагане работата на сърдечния мускул. Арджуна е основна съставка в добавката на Органик Индия Защита на сърцето, препоръчвана и при наличие на паник атаки. Арджуна ще откриете и в добавката Контрол на холестерола, съдействаща за нормализиране нивата на триглицериди и холестерол. И двете добавки благоприятстват  намаляване на кръвното налягане, имат и благоприятен антикоагулантен ефект.  Добавката Захарен баланс подкрепя здравето на хората с диабет. Укрепващо въздействие върху стените на кръвоносните съдове имат растенията, богати на антиокисданти като Амалаки, Гилой, Брахми Готу Кола. Тези растения  имат и благоприятен противовъзпалителен ефект.

 

 • Възпаленията, които предизвиква вирусът, могат да доведат до запушване на артерии или появата на съсиреци, които засягат бял дроб, мозък или сърце. Добра подкрепа за кръвоносната система е използването на естествени/ природни антикоагуланти или растения за разреждане на кръвта, каквито са Куркумата и Брахми Готу Кола. Като правило това са билки  богати също и на антиоксиданти. Брахми Готу Кола съдържа растителен колаген, допринасящ за еластичност на стените на кръвоносните съдове. Куркумата е добър хепатопротектор. Когато вирусът предизвиква възпаление в храносмилателния тракт –  заложете на Трифала при дискомфорт в стомах и дебело черво. Използвайте Амалаки, Гилой или Шатавари за тънките черва.

 

 • В борбата между патогени като вируси, бактерии, гъбички и имунната система се отделят допълнително токсини и свободни радикали, които увеличават оксидативния стрес в организма. За тяхното обезвреждане и изхвърляне е необходимо да увеличим количеството на антиоксиданти като вит.А,Е,С, коензим Q10, полифеноли  и други. Най-бързо и лесно усвоими от организма са антиоксидантите, които приемаме чрез храната и лечебните растения. Амалаки, Тулси, Ашваганда, Брахми Готу Кола, Куркума, Гилой, канела, кафе и зелен чай, сладък корен, джинджифил, семената на кориандъра, мента, Арджуна, Катуки, Нийм. Последните две билки повлияват процесите в черен дроб и кръвен поток- две особено уязвими зони при развитието на вирусни и бактериални инфекции. Катуки е корен с горчив вкус, използван в Аюрведа за подкрепа на здравето на черен дроб и с действие, подобно на белия трън и глухарчето, използвани в Европа. В добавките на Органик Индия този корен присъства в дообавките Имунитет, Жизнена енергия, Черен дроб – бъбреци и чай Пречистване.

 

 • Днес основните проучвания на аюрведичните специалисти, подкрепени официално от Министерството на Индия по холистична медицина – AYUSH, са насочени основно към следните лечебни растения:
  • Гилой или Гудучи – вниманието тук е насочено заради благоприятния ефект на растението върху фиброзните образования в бял и черен дроб, антиоксидантната и противовъзпалителна активност.
  • Ашваганда – Провеждат се изследвания върху молекулата на Ашваганда (Withania Somnifera), които показват, че естрогените и други вещества в този корен пречат на свързването на рецепторите ACE2  в белите дробове с коронавируса,  като така съдействат за ограничаване на възможността на коронавируса да се свърже с живата клетка на гостоприемника. Изследванията продължават и в момента.
  • На 14.05.2020  вестник Hindustan Times публикува резултати от проучване на Аюрведа специалисти за индекса ORAC – Oxyden Radical Absorbance Capacity – или с други думи индекс за антиоксидантната активност на определени храни, билки и подправки. Попадналите в тази класация растения подпомагат процесите на кислородна консумация на  в белите дробове и кръвта. Първите десет места се заемат в следната последователност:  дафинов лист , канела, кафе, куркума, какао, кимион, магданоз, босилек, мащерка, джинджифил.
  • По отношение на лечебните корени, такава класация не е направена, но основно вниманието пада върху посочените по-горе растения – Ашваганда, Шатавари, Катуки, Ардзжуна, Сладък корен, Куркума , Джинджифил и билките Брахми Готу Кола и Тулси.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!