fbpx

Начало / Белодробното дърво – дървото на живота

Белодробното дърво – дървото на живота

от | юни 18, 2020

Без капчица съмнение най-ценната храна за организма–това е въздухът. Дишането е процес, при който кислородът от въздуха, заедно с водата в организма разрушават органичните вещества в тялото. При този процес се отделя химическа енергия, но също така вода и въглероден диоксид. Дишането е непрекъснат процес на прием на кислород, необходим за окислителните процеси в тялото и непрекъсната елиминация на въглеродния диоксид от тъканите. Няколко минути без кислород са достатъчни да спрат мозъчната и сърдечна дейност.

Дишането регулира и обмяната на газове между кръвта и тъканите.

Нека наречем просто белодробното дърво –  дървото на живота.

 

Диадата Бял дроб / Дебело черво

В момента на отделяне на въглеродния диоксид от белите дробове дебелото черво изхвърля непотребните на тялото отпадъци. Един от каналите в човешкото тяло според Аюрведа свързва именно тези два органа. В китайската медицина системата на свързване на чифтни с кухи органи отново рисува диадата бял дроб / дебело черво. Съвременната медицинска статистика набляга на факта, че най-честите метастази на рак на дебелото черво са локализирани в белите дробове.

Проблемната кожа, наричана от китайската медицина „ трети бял дроб“ се свързва с натрупани токсини в чревния тракт. Всички кожни болести са свързани с дисбаланси на протичане на енергията през белите дробове. Екземите често водят до астма. Аюрведа   обяснява псориазиза като дисбаланс на Вата енергията, чието седалище е дебелото черво и Кафа енергията, която заедно с вата управлява белите дробове.

Горещо препоръчваме комбинацията на добавка „ Дишай свободно „ с „Трифала“ или „ Псилиум“.

 

Връзката Възраст / Бял дроб

Времето е основна категория в източната  и холистична медицина, важен аспект от нашия живот.

Възрастовият аспект на времето в Аюрведа определя детството като Кафа период (тук се класира най-вече детската „мокра“ кашлица, придружена от секрети в носа и белите дробове). Енергичният „Питта“ период съвпада със средната активна част от нашия живот. Забелязват се чести инфекции в белодробните тъкани – туберкулоза, коронарни заболявания, алергична бронхиална астма.Потокът на въздуха често е възпрепятстван от задържани кръвни съсиреци, мастни капки и мехурчета въздух в белодробните кръвоносни съдове, но пък това от своя страна е предотвратило тяхното нахлуване навътре към съдовете на други системи.Задължително е да включим профилактика на бял дроб и дебело черво преди да са настъпили сериозни увреждания.

Старческата възраст се определя като Вата период и тук, наред със ставните заболявания властват сухата кашлица, псориазис, както и заболявания и дисбаланси, свързани с дебелото черво.

 

Сезоните и здравето на белия дроб

Сезонният аспект на времето е свързано с промяна на посоките на действие на енергията в природата. През есента енергията на природата започва да се движи надолу, към корените. Сокът на растенията се премества от стеблата, които изсъхват, към корените на растенията, където се установява в състояние на покой до настъпване на пролетта. Метаболитните процеси се забавят за да съхранят жизнената енергия. Идва зимата – сезонът на Кафа енергията – студена, бавна, слузеста, бяла. В човешкото тяло протичат сходни процеси – застойни явления, натрупване на секрети в бронхите и мастна тъкан в организма. Необходими са ни топлината във всичките й възможни физически форми – храна, облекло, доми по-дълга почивка за да съдействаме за изграждане на здрав имунитет.

Късната есен и зимата са времето, когато вниманието към белите дробове трябва да е повишено и с леко изпреварващ ефект.

Пролетта и лятото са сезоните на алергиите и първопричините лежат в невзетите мерки за чисти и здрави дробове, проходими канали в човешкото тяло и елиминиране на патогеннте фактори и токсини.