fbpx

Начало / Билките като решение за проблемите с щитовидната жлеза

Билките като решение за проблемите с щитовидната жлеза

от | юни 24, 2020

Знаем, че метаболизмът вероятно е най-важният фактор, който определя състоянието на нашето здраве, енергия и красота. Също така знаем, че щитовидната жлеза е изключително важна за контролирането на метаболизма. Следователно подпомагането на функциите на щитовидната жлеза е ключов елемент за подобряването на метаболизма.

Що е то метаболизъм ?

На пръв поглед може би изглежда, че единственото храносмилане, което извършваме, е след хранене. Въпреки това всеки орган, тъкан или клетка в нашето тяло „изяжда“ своите хранителни вещества чрез забележително сложен процес на дълбоко храносмилане. Нашето съзнателно усещане за храненето идва и си отива, но храносмилането всъщност е постоянно действие за нашата физиология на всички нива от нашия организъм и включва постоянното разрушаване и изграждане на всяка структура в тялото ни – от костите до мозъка. Систематичният огън на всички нива в тялото ни се нарича метаболизъм.

Готвачът, Печката и Огънят

Ако постоянно в нашето тяло се извършва процес на храносмилане, то кой е готвачът и къде се намира фурната?
Представете си готвач, който приготвя ястие до една готварска печка. В тази метафора вашата щитовидна жлеза е котлонът, източника на огън. Огънят са хормоните, които тя отделя в кръвта и които циркулират в тялото, докато не обиколят всички клетки и не задействат техните ензими, чието каталитично действие е „готвенето“.
Разбира се, тези пламъци трябва да бъдат правилни: ако не са достатъчни, храната ще бъде недопечена и сурова и тогава говорим за намалена / хипофункция на щитовидната жлеза, а ако са твърде силни, ястието ще изгори- увеличена/хиперфункция . Действията на щитовидната жлеза внимателно се следят от хипофизната жлеза, чиято цел е да контролира дали котлонът (щитовидната жлеза) изпраща правилното количество топлина. Така хипофизната жлеза изпълнява ролята на копчето за контрол на фурната и постоянно изпраща сигнали до щитовидната жлеза за това колко силно трябва да гори. Този бутон е наистина много добър в контролирането на зададената температура за готвене, но не знае каква точно трябва да бъде тя. Готвачът, който контролира хипофизата, е хипоталамусът, който прави корекции чрез изпращането на допълнителни хормони към хипофизната жлеза.

Изпепеляването на контрола

Проблемът е, че твърде често ние се намесваме в този деликатен механизъм на метаболизма с всички токсични химикали, които създаваме в нашите организми чрез диетите, погрешния си начин на живот и, разбира се, стреса. Точно както гърлото е първоначалния портал, през който приемаме въздуха, храната и течностите, които консумираме, щитовидната жлеза е първата жертва от метаболичното трио, която страда от нашите решения, токсини и стрес.

Това е основната причина защо при над 1 млн.българи, цифра, която непрекъснато се покачва, щитовидната жлеза не е в състояние правилно да разпределя освобождаването на своите хормони и по тази причина техният метаболизъм излиза извън контрол. Тъй като твърде много от предизвикателствата пред щитовидната жлеза са предизвикани от човешки токсини, които са ксено-естрогенни рушители на ендокринната система, е много по-трудно за жените да поддържат баланса си, отколкото за мъжете. Добре известен факт е, че жените са пет пъти по застрашени от мъжете от дисбаланс на щитовидната жлеза. Тези токсини имитират молекули и жените очевидно са по-чувствителни към естрогенни молекули, отколкото мъжете.

Как да поддържаме баланса на функциите на щитовидната жлеза?

Добрата новина е, че за да поддържаме добър баланс на функциите на щитовидната жлеза, трябва да внимаваме само за две неща. Лошата новина е, че оптимизирането на тези две неща може да бъде доста сериозно предизвикателство.

Първият аспект, на който да обърнете внимание, е да сведете до минимум токсините, които влизат във вашето тяло, особено изкуствените разрушители на ендокринната мрежа. Второто и много важно нещо е да се уверим, че нашата имунна система е здрава и мощна. Ето някои начини за поддържане на щитовидната жлеза чрез концентрирането върху точно тези два аспекта:

 • Поддържайте имунните си функции адаптивни, за да могат да реагират адекватно на легитимни стимули и на нищо друго.
 • Осигурете си силна имунна защита срещу патогени.
 • Сведете до минимум приемането на ксено-естрогенни вредители на еднокринната мрежа, които сега се срещат навсякъде в нашия свят и включват пестициди и бисфенол А /опасен промишлен химикал, използван при производството на пластмасови изделия/ и фталати /използвани от козметичната промишленост аз придаване мекота на изделията/.
 • Осъществявайте си редовно прочистване, за да постигнете по-добра детоксикация, особено от ендокринни вредители.
 • Сведете до минимум излагането на радиация, включително и медицинските процедури.
 • Дишайте чист въздух и е особено важно да не пушите цигари.
 • Намалете консумацията на генетично нови зърна нишесте, особено глутен и неферментирали соеви продукти.
 • Увеличете процента на храни в менюто си, които са органични, свежи, сезонни, лесно усвоими и не съдържат ГМО.

Постарайте се начинът, по който изразявате себе си, да е истински, функционален и завършен.

Един чудесен начин за постигане на това е да направите цялостен преглед на вашата диета и начин на живот. Направете корекции, които да намалят количеството токсини, които приемате, и да увеличите количеството на елементи, които прочистват и освобождават  токсините от тялото ви чрез почистващи билки, а след това започнете да приемате тези адаптогенни билки, които са доказали, че подобряват и поддържат балансирана и силна имунна функция.

Почистващи билки за щитовидна жлеза

Най-добрите почистващи билки, що се отнася до вредители на ендокринната мрежа, на първо място са тези, които детоксикират кръвтта и черния дроб, и на второ място тези, които поддържат чистотата и функционалността на дебелото черво.

Билките, които се справят отлично с детоксикацията на черния дроб, кръвта и бъбреците включват:

 • Куркума
 • Нийм
 • Трифала
 • Билковата комбинация между Азиатска центела (Брахми Готу Кола), Пунарнава (Boerhaavia diffusa) и особено високо растящата хималайската билка Катуки/Кутки (Picrorhiza kurroa), които влизат в състава на хранителната добавка за Черен дроб/Бъбреци

Билките и формулите, които поддържат детоксикацията на дебелото черво:

 • Трифала, която като цяло е най-добрата формула за всекидневна употреба.
 • Псилиум Хуск, която има способността да абсорбира и да изтегля токсините от дебелото черво

Билките за поддържане на организма при хипофункция на щитовидната жлеза:

 • Ашваганда, която подкрепя здравето на ендокринната система, включително функциите на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Мощен адаптоген срещу стреса.

Започнете да поддържате функциите на вашата щитовидна жлеза сега!

Отново и отново – метаболизмът е от централно значение за вашето здраве, чувство за себе си, енергийни нива, секусалност, креативност, когнитивни функции, здраве на кожата и много други аспекти във вашето тяло и съзнание. И отново, малко превенция и ежедневно фокусиране върху щитовидната ви жлеза със сигурност ще си заслужава десетките левове и евро, които ще спестите от това, че вашата печка ще продължи да работи качествено и няма да изгаря ястията ви. Затова ви препоръчваме да се съсредоточите върху правилните възможности за оптимизация на вашите имунни функции и свеждането до минимум на токсичността, колкото се може по-скоро.

Точно както изкуствените токсини са опасни за здравето на всички хора, те са още по-вредни и смъртоносни за тези животински видове, които са значително по-малки от нас. Голяма част от влечугите и земноводните са изчезнали, защото човешките ксено-естрогени отрови са лишили цели животински видове от техните мъжки представители. Това може и да звучи като активизъм и всъщност е, но това е единственият начин да спрем тези токсини от това да нараняват нас, нашите деца и всички, които обичаме, и да бъдем от полза за всички живи същества на нашата планета.