fbpx

Начало / Гилой – Коренът на безсмъртието

Гилой – Коренът на безсмъртието

от | ное. 30, 2020

Гилой, Гудучи, Амрита – това са имена, с които билката  Tinospora Cordifolia е известна в аюрведичната фармакопея. В превод от санскрит „амрита“ означава „ нектар на безсмъртието“. Бог Данвантари,  дал на Човечеството знанията на Аюрведа чрез своите ученици, е изобразяван с четири ръце, в които държи средствата за лечение на тялото и душата. Тези дарове са билките, съд с божествен нектар или олио –символ на  панчакарма процедурите, раковина- олицетворява лечението чрез звук, пиявици, често заменяни със свещени текстове – свързва се с изучаването на Ведите. Запознатите с Аюрведа считат, че растението, което Бог Данвантари държи в ръката си е именно билката Гилой  или Гудучи- и двете наименования са популярни и използвани днес в производството на  билкови хранителни добавки.

През 1968 г. Проф.Брекман включва билката в неговото описание на свойствата на 21 лечебни растения, които той назовава адаптогени. Това са растения, които са безопасни за употреба при продължителен прием, нямат странични ефекти и за разлика от стимулантите не изтощават нервната система, а съдействат за адаптацията на организма към резки промени във физически и емоционален план и баланс на енергийните нива в тялото.

 

Гилой е изключително ефективна билка за здравето на съвременния човек заради :

  1. Високата защита, която осигурява срещу гама лъчите.

Гама лъчите са форма на електромагнитно излъчване. Те са с малка дължина, висока честота и силно проникваща природа под формата на фотон. Всички радиоактивни материали имат гама лъчение, което със своето силно йонизиращо действие е опасно за живите същества. Гама лъчите проникват дълбоко в тъканите на живите организми и могат да предизвикат рак.

 

  1. Антиоксиданти свойства, които съдействат за преодоляване на оксидативния стрес.

По време на своя живот и работа, клетките отделят оксиданти- най-често свободни радикали- като резултат от биохимичните процеси, които протичат в тях. Количеството оксиданти рязко се увеличава в случай на стрес – физически, психически, емоционален, заболяване, токсичност на околната среда. Прием на билки, подправки и храни с висок антиоксидантен индекс е възможно най-добрият и ефикасен начин за поддържане на енергийните нива и баланс в организма.

 

  1. Съдейства за защита на черен и бял дроб от фиброза – патологично нарастване на съединителна тъкан в стави, сухожилия или вътрешни органи. Обикновено фиброзата е предшествана от възпалителни процеси, а Гудучи или Гилой е билка, използвана в Аюрведа и като противовъзпалително средство.

 

  1. Имуномодулаторно и адаптогенно действие – потвърдено е от клинични проучвания в тази насока, които потвърждават свойствата на билката и в двете посоки- като имуностимулатор и като имуносупресор (анти-алергична активност).

 

  1. Подкрепа на организма при исхемична болест на сърце или мозък.

Исхемията е свързана най-често със стесняване и/или запушване на кръвоносните съдове, вследствие на натрупани плаки по стените им и съответно намаляване на кръвния поток  към тези органи и съответно притока на кислород и хранителни вещества към тези органи. Чрез повлияване на  поредица от механизми, Гилой действа като подпомагащо средство в терапията и профилактиката срещу една от болестите  на модерния свят.

 

  1. Гилой е билка с благотворен ефект върху стомашно-чревната лигавица чрез подкрепа на процесите на адекватно отделяне на мукус / слуз и антимикробна активност. Съчетанието с Амалаки и Шатавари оптимизира действието на Гудучи с насоченост към тънките черва от храносмилателния тракт.
  2. Аюрведичните лекари използват Гилой като подпомагащо средство за намаляване нивото на кръвната захар. Ако сте диабетик и използвате Гилой, препоръчваме редовно следене на нивата на кръвната захар заради хипогликемичния ефект на билката.

 

Гилой е разумният  избор за хората, които избират профилактиката като път към Здравето.

Бъдете здрави!

 

Вземете от нашия магазин

Гилой