fbpx

Начало / Какво е Аюрведа?

Какво е Аюрведа?

от | юни 24, 2020

Аюрведа е най-старата медицинска наука, изградена върху разбирането за дълбоката връзка между тяло и душа, природа и човек, дух и материя и вярата, че като част от Вселената Човекът е свързан неразривно с Природата и Бог. Мисията на Човека на Земята е да възстанови прекъснатите взаимоотношения на любов с Бога. Повече от 5000 години Аюрведа учи хората как да постигнат външно и вътрешно равновесие, за да живеят в хармония със себе си и околните. Само така те ще постигнат съвършенството на душата, към което се стремят, за да се възцарят мир и любов и да се прекрати самсара /колелото на вечното раждане и смърт в материалния свят/.

Темата за тленността на физическото тяло и безсмъртието на душата е втъкана и в древната китайска медицина, основана на билколечението. Вярата, че Човекът, който живее между Небето и Земята е една миниатюрна Вселена, се превръща в основополагащото разбиране, че лековете за нашите болки са около нас. И така през 3216 г.пр.Хр. китайският император Шен Нун написва “Бен – Цао” – най-древният труд, който поставя началото на китайската традиционна медицина, основана на лечебните свойства на растения, минерали, камъни и дори животни.

 “Здрав дух в здраво тяло”, издигнали като постулат и древните гърци. А Хипократ, роден около 460 г. пр.Хр. написал: “Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството – ваша храна”.

Лечители и билкари, преследвани от Църквата през Средновековието и заклеймявани като “магьосници”, са продължили не само да практикуват народната медицина, но с цената на живота си са пазели и предавали тайните на целебните билки.

Днес е невъзможно да изброим имената на всички признати като “светила” в медицината лекари, които благодарение на дългогодишния си опит, научна дейност и проверените в практиката древни знания се обединяват около идеята, споделена от Арчибалд Гарот – работещ в областта на заболяванията, причинени от генетични дефекти – че “предпазването от болести и подобряване на състоянието при вече развити болести трябва да става чрез внос към организма на естествени вещества и субстанции с природен произход”.

По данни на статистически изследвания около 63 % от практикуващите лекари в САЩ са насочили своето внимание към превенция на заболяването и предпазване на човешкия организъм от неблагоприятните фактори на околната среда, разчитайки най-вече на биологично чисти природни продукти на растителна основа. Тази тенденция все повече се наблюдава и в световен мащаб.

Наистина вярваме, че вече е дошло Ново време – време, най-после да се научим да бъдем добри и да обичаме себе си и хората около нас. И нека да пречистим Душите си  като започнем от телата си. И нека заедно с телата си да изчистим Природата. И нека майката Земя бъде в хармонично съзвучие с Вселената. Нека да има Любов в душите на Хората!