fbpx

Начало / Подправка Кориандър

Подправка Кориандър

от | авг. 28, 2020

Родината на Кориандъра е Средиземноморския регион, макар че днес тази подправка е неизменна част от индийската и латиноамериканската кухня. Няма друга подправка, която да разделя хората на две диаметрално противоположни групи. Една част от хората не понасят „аромата на сапун”, излъчван от растението и никой не е в състояние да ги убеди в ползите от консумацията на пресни листа /познати и като силантро/ или семена. Почитателите на кориандъра се кълнат, че той притежава деликатен аромат и не пропускат да го използват във всевъзможни ястия – месни и безмесни. Това деление е толкова изумително, че се превръща в стимул за нови изследвания от учените в областта на генетиката. Преди няколко години, най-напред в САЩ, а после и в някои европийски страни се появиха статии, обясняващи факта, че харесването или отричането на кориандъра е заложено в нашите гени. А ето какво казва Аюрведа за сориандъра.
 
 
 
Характеристика:
  • Раса /вкус/ – стипчив, горчив. Това са вкусовете, които лекуват. Кориандърът отпушва всички сроти /канали/ в тялото, има антибактериален и антимикробен ефект, подходящ е при настинки и кашлици.
  • Гуна /качества/ – лек /добър за храносмилането/ и снидха /омазняващ, изграждащ/. Тези качества правят кориандъра не просто подходящ, а направо задължителен при анорексия.
  • Випака /вкус след храносмилане/ –  сладък.
  • Вирия /действие/ – ушна /топло, загряващо/ – незаменим лек, ако трябва да отстраните студа от вашето тяло.
  • Ефект върху дошите /енергиите в тялото/ – тридоша, балансира Вата, Питта, Капха или по-простичко казано – универсална подправка, подходяща за всички типове хора. Зелените листа често се използват за отстраняване изишъка от Пита в организма.
Доза:  За нас, европейците, е добре да използваме кориандъра като съставна част от масала /смес от различни подправки/ с добре балансирани аромати и вкусове. Най-популярната смес е т.нар. Гарам Масала, която в класическия й вариант е комбинация от 12 подправки, но се срещат и комбинации от 5 или 7 билки. Използвайте за подправяне на ястия.
 
Чай 3-те К /кориандър, канела, кардамон/ – великолепна, здравословна смес.
 
Dhanyaka hima /напитка от кориандър/: описана в Sharangdhara Samhita – 2nd chapter, 7-8 shloka. Древна аюрведична рецепта за енергизиращ и детоксикиращ тоник, който отпушва телесните канали, премахва излишната топлина от тялото и усещането за непрекъсната жажда. Жаждата е характерен симптом за поява на диабет, а най-новите клинични изследвания показват понижаване нивата на кръвната захар и подкрепа на метаболитните процеси при употребата на кориандър.
  • Рецептата: Добавете към 1 част прясно натрошени семена от кориандър /10 гр./ шест части вода /60 мл/. Завийте съда с кърпа и оставете да престои 1 нощ. На сутринта прецедете отварата, добавете ½ с.л. захар и изпийте на гладен стомах.
Препоръчваме Кориандър – Органик Индия, опаковка от 100 гр. Билката е отгледана в условия на устойчиво био земеделие, пакетирана според добрите производствени практики и притежава всички необходими анализни сетификати. Сравнете цени и нето тегло на подобни продукти. Ние Ви гарантираме отлично съотношение на качество / цена, защото е ВАЖНО каква храна даваме на тялото си.