fbpx

Начало / Куркума

Куркума

от | авг. 28, 2020

Красиво цвете, билка, подправка, природно багрило – това е куркумата /curcuma longa, turmeric/ – един от безценните дарове на Индия към човечеството. Древните летописи са съхранили знанието за чудодейните й свойства и рецепти за младост и дълголетие.
 
За кулинарите това е подправката, без която индийското къри ще загуби автентичния си вкус.
 
За жените красивият и здрав тен, блестящите коса и кожа ще бъдат недостижими без жълтата пудра от стритите на прах коренчета на растението. Чаят от курукума топи излишните килограми. Втрита в косата, куркумата изчиства неприятния пърхут. Подмладява и подхранва кожата отвътре.
 
За хората, занимаващи се с Аюрведа, Йога и Ведическа астрология мнението на д-р Дейвид Фроли от Американския Институт за ведически изследвания е неопровержимо доказателство за качествата на курукумата. Ето какво казва той: „Ако трябва да избера едно единствено растение, то това без колебания ще бъде куркумата.”. Тази билка се характеризира с пет вкуса; балансира трите доши /енергии/ – пита, вата и кафа и храни седемте основни тъкани на организма.
 
Зъболекарите препоръчват гаргари със стрит на прах корен от курукума за здрави зъби и почистване на устната кухина от микроорганизми и бактерии.
 
За медицинските специалисти куркумата e лечебно растение на 21 век, защото:
  • ​Дълбоко въздейства и регенерира черния дроб, изчиства кръвта и лимфата и повлиява оздравяващо дори цироза на черния дроб.
  • Оказва благоприятен ефект при артрит и заболявания на ставите и сухожилията.
  • Проучванията на американския континент /научни институти в Торонто и Тексас /сочат, че куркумата е препоръчителна за хора, страдащи от диабет.
  • Има благотворен ефект след лъчетерапия и силно повлиява процесите на спиране растежа на ракови клетки.
  • Куркумата има ясно изразено антимикотично, антивирусно, противовъзпалително действие и е естествен имуномодулатор.
  • Подпомага процесите на изчистване на синуси, бял дроб и доброто функциониране на храносмилателния тракт.
  • Успешно действа при метаболитни нарушения и подпомага топенето на мазнини в организма, като така съдейства за постигане на оптимално тегло.
  • Полифенолът „куркумин”, извлечен от корените на растението е мощен „чистач” на плаките от стените на  кръвоносните съдове и антиоксидант и тези негови свойства превръщат куркумата в полезен продукт при атеросклероза. Към момента продължават научните изследвания за действието и ползите на билката при болест на Алцхаймер.
 
Противопоказания: Не се препоръчва приемът на куркума от хора, страдащи от заболявания на жлъчката, непроходимост на жлъчните пътища или приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Не се препоръчва употребата от деца до 6 години /освен като подправка в ястия/, бременни жени или кърмещи майки освен с изричното знание и съгласие на лекар.
 
Съвет: Винаги добавяйте към куркумата щипка черен пипер или джинджифил, които ще гарантират по-доброто й усвояване от организма.
 
Рецепти с куркума:
Чай: ½ ч.л. куркума се залива с чаша кипяща вода. Прибавете джинджифил или ч.пипер и подсладете със стар мед. Приета по този начин, куркумата действа отвътре, прониквайки в тъканите.
Този чай е подходящ и за гаргари и промивки на устната кухина.
Маска за коса: Смесете 1 ч.л. куркума с подходящо за вашата коса олио – зехтин, сусамово или кокосово олио и втрийте в корените на косата. Изплакнете след 15 мин. Подхранва и съдейства за премахване на пърхута.
Подправка: Подходяща за ястия от ориз и различни варива.
 
Когато искате да се възползвате от лековитите свойства на куркумата, вземете растението като хранителна добавка, където съдържанието на куркумина е многократно увеличено. Препоръчителният прием е 2 пъти дневно по 500 мг. по време на хранене.

Вземете от нашия онлайн магазин

Куркума