Популярни категории

 

Какво са адаптогените?

 

Човешкият организъм е в постоянен контакт с обкръжаващата го среда. Не можем да говорим за човека и за неговото здраве сами по себе си без да имаме предвид, че околната среда е в процес на постоянна промяна, а работата на човешкия организъм е да се напасне към нея и да постигне хомеостаза- този блажен вътрешен баланс, към който той вечно се стреми.

Дисхармонията между средата и човешкия организъм и забавеното напасване към промяната биват наричани в днешно време „стрес” . В малки количеста той може да бъде полезен и нужен, но когато стане хроничен- то тогава се предизвикват дисбаланси в ендокринната и имунната системи, сърдечната дейност, стомашно-чревните функции и неспособност за поддържане на оптимално здраве.

Стресът може да бъде на няколко различни нива:

  • Биологичен - причинен от външни фактори като бактерии, вируси, паразити
  • Химичен - стрес, причинен от сегашната индустриална епоха, в която се използват пестициди, хербициди, тежки метали, индустиални химикали и др.
  • Стрес от околната среда - прекомерно излагане на слънце, дъжд, студ, влага
  • Хранителен - за този вид стрес допринасят лошите хранителни навици, силно рафинираните и обработени храни, бедни на минерали и хранителни вещества
  • Физически -  тук се включват инциденти и фактори, свързани с начин на живот: травми, операции, прекомерна физическа дейност и употреба на стимуланти
  • Емоционален - стрес, причинен от депресия, гняв, страх, тревожност, скръб и др.

 

Адаптогени, наричаме тези лечебни растения, които ни помагат да сме в синхрон и храмония с вечната, неспираща промяна в околната среда. Те повишават съпротивителните сили на нашия организъм към всички видове стрес, нормализират метаболитните процеси, прогонват болестта, чрез внасяне на баланс и възвръщат силата, енергичността и спокойствието ни, които толкова често губим в днешно време. Такива лековити растения растат в цял свят, но най-добре описани и прилагани хиляди години са в китайска билкова медицина и древната лечителска традиция на Индия- аюрведа.

Днес ще разгледаме 5 от най-силните, мощни и използвани адаптогени с произход - Индия.

 

Тулси - „Кралицата на билките”


Тулси, Ocinum sanctum, Свещен босилек или „Кралица на билките” са все имена, с които може да чуете назован този адаптоген. Тулси е растение, свещено за бог Вишну и традиционно се използва при сутрешни молитви и ритуали за осигуряване на здраве и благоденствие. От стъблата на растението се правят мъниста за броеници, а в древните текстове пише дори, че билката лекува ухапвания от змии и ужилвания от скорпиони. Смята се, че проявява наяве доброта, достойнство и радост  у хората. Тулси подкрепя работата на надбъбречните жлези и белия дроб. В индийската народна медицина листата на растението се запарват на чай, който се използва като отхрачващо средство  за лечение на хора с бронхиални проблеми, разстроен стомах, отделяне на жлъчка и повръщане. Свещеният босилек укрепва имунната система, което помага на организма да се справи със стреса, като по този начин успокоява ума и тялото.

 

Ашваганда - сила и издръжливост

 

Ашваганда е един от най-добрите тоници както за тялото, така и за ума. Тя подсилва и подхранва мускулите, сухужилията, костната и нервната системи, укрепва имунната такава. Използва се за противодействие на безсъние, премахва умората и повишава концентрацията. Ашваганда се приема от спортисти за предпазване от костни и ставни проблеми и засилване издръжливостта като по този начин повишава цялостното представяне. Друго важно действие на тази билка е подхранването на сексуалната и репродуктивна дейност.

 

Амла (амалаки) - от хинди: „чист, блестящ”

 

Амла или амалаки- индйиско грозде: това е едно от най-важните подмладяващи средства в Индия. Амалаки спомага за изграждането на човешкия организъм и неговите тъкани, но има специфичен ефект върху лимфната система и кръвта. Този плод спомага за балансиране на алкално-киселинния баланс в организма като по този начин гарантира наличието на здраве, спокойствие и жизненост. Чрез алакализиране амалаки премахва емоциите на гняв, ревност, привързаност и осигурява добри храносмилане, метаболитни процеси и прекрасно зрение.

 

Брахми - връзка с Бога

 

Брахми е билката, която се използва традиционно от индийските йоги, посветени на духовна практика. Нейното име идва от санскрит и подсказва за това, че увеличава знанието за Брахман- космическата реалност. Причината за това е, че брахми е най-доброто средство за успокояване на ума, създава чисто и ясно възприятие, прави ума медитативен и влияе добре на сърцето. Помага също за очистване на кръвта, черния дроб и отделителната система, премахва невротоксини от мозъка и тежки метали от тялото.

 

Шатавари - хормонален баланс

 

Шатавари е билка, която засилва любовта и предаността. Тя е прекрасен тоник за обща употреба, но има специфично действие върху женския организъм. Традиционно шатавари се ползва от жени през целия им живот, но по-специално през периодите на промяна на женското тяло и физиология- преминаване от юношество към зрялост и периодът на менопауза. Приети равни части шатавари и ашваганда гарантират хормонален баланс, ефективно справяне с промяната в околната среда и в човешкия организъм, здрава имунна система и перфектна репродуктивна и сексуална дейност.

Това са само някои от лековитите растения идващи от Изтока и балансиращи човешката физиология и енергийна система. В следващите статии ще разгледаме кои билки са подходящи за предстоящия сезон- пролетта, ще дадем повече информация за това, от какво зависи добрата имунна система и ще разберем как да не ставаме жертви на т.нар „пролетна умора”. А дотогава трябва да знаем, че в свят, в който в основата на  80% от заболяванията лежи стресът и неспособността на човека да е в синхрон с промяната- билките са тези същества, създадени от Майката природа, които ни дават възможност да се борим срещу вредните фактори по-добре и ни помагат да преминем през всички фази на живота с лекота и спокойствие. 

Image
Image
Image
Image
Image
Image