fbpx

Начало / Моринга

Моринга

от | авг. 28, 2020

Родината на Морингата е подножието на Хималаите в Северна Индия. Листата на това дърво се считат за една от най-пълноценните суперхрани и се използват в световен мащаб за борба с недохранването. Морингата съдържа над 90 хранителни вещества, 46 антиоксиданта, 18 аминокиселини, включително всички незаменими, както и изобилие от минерали, протеини, феноли, витамини и микроелементи.
 
Един грам моринга съдържа повече В12 от пържолите, повече витамин А от яйцата и повече калций от млякото. Ежедневната употреба на моринга ви помога да възстановите дисбаланса, тонизира организма и добавя ценни хранителни вещества към вашата диета. Тя е просто задължителна за вегетарианци и вегани, тъй като прах от листата на Морингата съдържат над 30-40% протеини, така необходими за изграждането на  кости, хрущяли, кожа и кръв. Като прибавим и богатия аминокиселинен профил, наличието на цинк и селен, които за съжаление са почти изчерпани в българските почви – важно за вегетарианците, омега 3, омега 6 и омега-9, сяра, мед, и още 36 противовъзпалителни съединения ще разберем защо наричат Moringa Olifiera „Дърво на живота”, „Дърво на безсмъртието”, „Дървото – Чудо”.
 
В Аюрведичните текстове морингата е свързана с лечението на над 300 вида заболявания. Този факт се обяснява не само с наличието на няколкото десетки хранителни вещества, но и с невероятното съчетание между тях, така че всички те да си взаимодействат отключвайки активността на другите – например наличието на магнезий прави възможно пълноценното усвояване на калция, а наличието на вит. В12 прави възможно усвояването на аминокиселината цистин. И това са само част от примерите за ролята на различните хранителни вещества в морингата  като ко-фактори.
 
В Индия и Африка листата от моринга се използват и за пречистване на водата, изхранване на животни, обогатяване на почвата с хранителни вещества и защита на растенията от вредители.
Маслото от семената на морингата се използва в козметичната и парфюмерийната промишленост, а добре пречистено, то намира място и в кулинарни рецепти заради високите антиоксидантни стойности.
 
Organic India предлага листа от моринга в удобни веган капсули, както и прах от листата на моринга.
 
Морингата е отгледана в почви без пестициди, тежки метали и най-важното – почви, които са подготвени чрез био устойчиво земеделие да раждат пълноценни продукти. Био устойчивото земеделие е основано на сеитбообръщението, което по естествен начин възстановява плодородието на почвата.

Вземете от нашия магазин

Моринга

Моринга на прах