fbpx

Начало / Не забравяйте грижите за паметта и концентрацията!

Не забравяйте грижите за паметта и концентрацията!

от | юни 18, 2020

Днес забравихте ключовете си. Не си спомняте името на новия ви колега. Думата е на върха на езика ви, но не можете да я изречете…паметта ви изневерява. Дали остарявате? Според учените първите едва доловими симптоми на физическо остаряване започват след 45-тата година. Но стресът, динамичното ежедневие и натрупаните отговорности свалят тази възрастова граница. Проблеми с паметта се забелязват при много млади хора, дори деца и това кара медицинските специалисти да търсят  и други, различни от възрастовия фактор причини.

Статия, публикувана в Британски Медицински Журнал, януари 2012 хвърля нова светлина върху функционирането на мозъка в наши дни. За да се поддържа остър и бистър ум са нужни ежедневни упражнения и усилия. В древните общества при липсата първоначално на писменост, а по-късно и на достъпно образование, голяма част от историята и културата се основава на устната традиция. Древните поети и учени са наизустявали хиляди строфи и трактати. За да предадат знанието и опита си на децата, хората от миналото също са разчитали на паметта, устното творчество и традиции. Днес компютрите, смартфоните и всички достижения на модерното общество „глезят“ нашите сетива и памет, правят „ненужно“  напрягането на мозъка и упражненията на ума. Цитираната по-горе статия поставя въпроса – възможно ли е „нетренирането“ на мозъка да доведе до неговото физическо свиване, след което последиците са непредвидими.

Но проблемите с паметта имат и друга страна, осветлена от съвременната медицина. Клинични изследвания на мозъка на възрастни хора, които имат отлично запазена памет и ясно възприятие на ставащото в света около тях, показват много високи нива на ацетилхолин. Този ключов невротрансмитер е отговорен за правилното функциониране на нервната система и създаването на силни и многобройни неврални връзки, които изграждат мрежа в мозъка на човека. Гъстата мрежа от неврални връзки улеснява работата на сетивните възприятия, обработката на информация, фокусиране на вниманието и желязна и услужлива памет. Уврежданията в синтеза на ацетилхолина в мозъка доказано са свързани с дефицити в паметта, като напр. болестта на Алцхаймер.

Клинични тестове на билката Брахми –  Bacopa Monieri, проведени в клиника в САЩ от екип лекари на компанията Органик Индия показват , че растението повлиява благотворно нивата на ацетилхолина. Другите две билки, чието действие се свързва със съдействие за по-високи нива на цитирания невротрансмитер са Гинко-Билоба и гъбата Лъвска грива.

Във фармакологията на Аюрведа билките, наричани Брахми (Съзнание, Вселенски Разум) са две – Bacopa Monieri, чието действие е свързано с подпомагане на краткосрочна и  дългосрочна памет  и Gotu Kola, чието действие е насочено към поддържане на кръвоносните съдове и процеса на оросяване на мозъка.  Брахми Готу Кола има антикоагулантен ефект и съдъжа растителен колаген – важни страни за поддържане здравето на венозната система. Съдейства и за премахване на плаки по съдовете, има антипаразитен и антиоксидантен ефект. Съчетанието на тези два силни адаптогена в билковата формула Меmory / Памет, прави тази добавка уникална по природа и действаща многопосочно. Био производството на  билки гарантират тяхната чистота, а прахът от цели лечебни части на растението правят добавката безопасна за продължителен прием от възрастни и ученици над 12 годишна възраст. Добавката е показала положителни резултати в 45 % от случаите на ментална ретардация при 5 годишни деца, но в силно намалени дози по лекарско предписание .

Съвет:

Ако целите профилактика използвайте доза от 1 капсула дневно след хранене. При повишени нива на умствена дейност може да вземете 2 пъти по 1 капсула дневно. Използвайте за всички членове на семейството над 12 годишна възраст, като спазвате ограничението за 1 капсула дневно до 16 годишна възраст. Препоръчителен прием – 30-45 дни. Безопасна за продължителен  прием при хора със заболявания на нервната система като съпътстваща терапия.

Вземете от нашия магазин

Памет

Брахми – Готу Кола