fbpx

Начало / Радвайте се на добро здраве през летните месеци!

Радвайте се на добро здраве през летните месеци!

от | юни 18, 2020

Превенцията  е необходима за избягването на основната заплаха за здравето през летните месеци –  летните вируси.  При хората с добър имунитет вирусите напускат бързо тялото, причинявайки временни неразположения като диария, повишена тмпература, отпадналост. Хората с хронични  заболявания са група с повишен риск, тъй като вирусите често изострят или влошват болестните прояви. Най-добрата здравна профилактика е изграждането на силен имунитет, а това е процес, който изисква постоянство и ежедневни грижи.

Подпомагайте защитата на организма като се грижите за здравето на един от основните канали в тялото, наричани „сротамси“ в Аюрведа, този на храната. Това е един от пътищата на прониване на патогени в организма.

Каналът на храната Анна ваха сротас започва от устата, устните, езикът , следва ларинго-фарингеалната област. Ларинксът води към белите дробове, а фаринксът – към хранопровода, стомаха, тънките черва до илеоцекалната клапа, където се съединяват тънкото и дебелото черво. Профилактиката на този етап включва:

  • чиста устна кухина – Миенето на зъби не е достатъчно, не забравяйте да почистите езика. Поне веднъж в седмицата след ставане от сън правете гаргара с топла вода, в която е разтворена ½ ч.л.  прах от Трифала /Трипхала/ – най-добрият аюрведичен продукт за храносмилателен тракт, притежаващ  антибактериално, алкализиращо и противовирусно действие. Вкусът е горчив, но целебен. Трите плода, които влизат в състава на продукта Трифала са едни от най-силните билки адаптогени  и богат източник на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Създават алкална среда, негостоприемна за вируси и съдействат за преодоляване на  стомашно – чревните разстройства и в двете посоки – при диария и при запек.  Може да редувате активната съставка на тази гаргара със сода или Нийм.

  • за чист храносмилателен тракт – Трифала балансира трите основни енергии в човешкото тяло – Вата, Питта, Капха и е най-популярната и продавана аюрведична формула за почистване на дебело черво. Препоръчва се два пъти дневно по 1 капсула след хранене като профилактика, но ако имате тежки тъмни налепив началото на езика и лош дъх- показател за наличие на токсини в дебелото черво – трябва да удвоите дозата, като прибавите към нея и Псилиум – люспи на индийски живовлек. Уникалното в него е съставът – 50/50 разтворими и неразтворими фибри, които помитат шлаките в дебелото черво. Така даваме и силна подкрепа на дихателния тракт и сърцето, чиито канали според Аюрведа и китайската медицина са свързани в тялото с тези на дебелото черво.

  • При наличие на киселини, гастрит или язва препоръчваме Амалаки – една от съставките на Трифалата, богат източник на антиоксиданти, витамин С и плод със алкализиращо действие, насочено към тънките черва. Симптомите ще намалеят още след втората седмица, но е добре Амалаки да се използвапрез цялото лято, тъй като това еедно от най-добрите средства за успокояване на Питта – енергията, която управлява метаболитните процеси в организма. Амалаки е и чудесен тоник за черния дроб – лабораторията на нашия организъм, органът с най-много функции в тялото ни.

  • Една от най-добрите комбинации на Амалаки като охлаждаща билка е тази с Нийм – природния билков антибиотик и растението, свързано с здравето и чистотата на кръвния поток. Това е билка, която влиза в състава на многобройни аюрведични билкови формули, тъй като кръвоносната система действа като трансмитер из цялото тяло и сама по себе си е свързана с всички останали системи. Ниймът се оказва ефикасно средство в борбата с гъбичните и бактериални инфекции , особено срещу„нови и непознати за него патогени. Затова аюрведичните лекари препоръчват на пътуващите извън Индия задължително да носят със себе си добавки, съдържащи нийм.

  • грижа за черния дроб – Черният дроб е основен орган на Питта енергията, която управлява метаболитните процеси и процесите на трансформация. Той участва в обмяната на веществата, храносмилането, кръвоносната система – тук се осъщестява разпадът на червените кръвни клетки. Черният дроб поддържа имунитета на организма, изпраща желязото от разградените клетки обратно към костния мозък, където се раждат новите червени кръвни телца.  Черният дроб участва и в метаболизма на мазнините, в разграждането на алкохола. В аюрведичната фармакопея една от най-добрите билки за здравето на черния дроб е Катуки /Picrorhiza Kuroa/. Лечебната част на това растение е коренът, който има силно горчив вкус, считан от източната медицина  за силно лековит.  Това е преобладаващият вкус и на чай Тулси Пречистване и ако това не ви смущава след месец –два вашият черен дроб ще ви благодари. Тази билка е основен компонент в няколоко продукта на Органик Индия, предназначени за подкрепа на имунитета и черния дроб.  На първо място поставяме добавката Имунитет, в която Катуки  е придружена от два вида Тулси. Тук е мястото да споменем, че не напразно Тулси е свещеното растение на Индия – повлиява благоприятно белите дробове, като засилва потокът на прана: най-добрата билка за надбъбречни жлези и съхраняване и трупане  на енергийни запаси в тях; антибактериално и антивирусно действие върху храносмилателния тракт. Имунитет е добавка с отлични превантивни качества. Към тази формула екипът от лекари  към медицински колеж Лъкнау, чиято работа се подпомага от Органик Индия по-късно добавя позната вече Ашваганда, за да насочи действието на имунитета и към поддържане здравето на нервната система, мускулите и ставите. Новата обогатена формула е наречена  Vitality – Жизнена  енергия и е предназначена за хората с динамичен начин на живот, подложени на стрес и физическо натоварване.  Но при наличие на стеатоза /омазняване/ на черния дроб, прекаран хепатит, проблеми в бъбреци и уринарен тракт , то изберете Черен дроб и Бъбреци  – комбинацията с Пунарнава осигурява  добра едновременна защита на тези два органа. Забележете, че при здравословни дисбаланси, тези два органа не болят, тъй като липсват нервни окончания и е възможно късно откриване на проблемите.

   Не се отказвайте от чая през летните дни! Чаят от Тулси (Свещен индийски Босилек), богат на антиоксиданти има антибактериално и антивирусно действие. С добавки от джинджифил и лимон или лимонова трева е отлично средство срещу патогените, обитаващи гърлото. Антиоксидантните свойства на зеления чай правят този чай предпочитан през лятото. Той задоволява нуждата ни от кофеин по един далеч по-приятени здравословен начин от кафето, а прибавен към Тулси чайудвоява защитните механизми срещу летните вируси, тъй като съставките им взаимно се допълват. Тулси Зелен чай е предпочитана напитка в Индия през летните месеци. Добър ефект срещу вирусите има и гаргара с вода, в която сте сложили 2-3 капки чисто етерично масло от чаено дърво. Същият ефект има маслото и ако го поставите в ямката между палеца и показалеца и вдишвате аромата му – така неговите лечебни свойства въздействат върху носоглътката – още един път на проникване на бактерии и вируси от въшния свят .

Бъдете здрави и осъзнати!