fbpx

Начало / Седем съвета за по-добро храносмилане с билкови продукти и добавки за отслабване

Седем съвета за по-добро храносмилане с билкови продукти и добавки за отслабване

от | юни 24, 2020

Доброто храносмилане винаги върви ръка за ръка с доброто здраве и способства за намаляване на излишното тегло. Освен ограничаване на храната този процес може да бъде подпомогнат от правилни навици и билкови продукти и добавки. В следващите редове ще разгледаме някои от тях.

Справяне със стреса
Модерната наука е разкрила много за това как настроението влияе на храносмилането. Експертите твърдят, че стресът има основен принос за синдрома на раздразнените черва, стомашните киселини и стомашните разстройства. Дори често използваните фрази като „имам вътрешно чувство“ или „пеперуди в стомаха“ показват тази връзка. Има много методи за справяне със стреса, но един от най-лесните и ефективни е медитацията. Дори пет минути на ден могат да имат значителен ефект върху нивата на стреса. Можете да научите много за медитацията от индийската литература.

Трифала (Аюрведа)
Може би най-важната добавка, която е добре да приемате за дебелото черво, е трифала. Съчетанието от трите плода – амла, харада и бехада подобрява храносмилането. Приемайте по 2 капсули вечер преди лягане, за да оптимизирате прочистващо действие и 2 капсули сутрин- за тонизиране.

Топено масло
Всички клетки в тялото се поддържат от гликоза, с изключение на чревните клетки, които използват бутират. Хранителният източник на тази много важна късоверижна мастна киселина е топеното масло. Без бутират, клетките на дебелото черво буквално се състаряват и умират. Също така, топеното масло овлажнява и смазва дебелото черво. Приемайте по 1-2 супени лъжици на ден.

Псилиум
Псилиумът поддържа дебелото черво здраво в много отношения. Предоставя много важни за чревната флора разтворими фибри. Добре е веднъж седмично да изпивате супена лъжица  псилиум, разбъркана в чаша топла вода. Изпийте я бързо и наведнъж. След това изпийте още една голяма чаша топла вода.

Листа от баел
Баел (още известно като Aegle marmelos) подпомага гладката работа на червата и заздравява дебелото черво. Използва се в Индия от хиляди години и се счита за свещено растение. Листата имат стипчив вкус и укрепват чревните стени. Приемайте вечер по една капсула с екстракт от баел.

Баланс на теглото
Под това название се крие хранителна добавка на базата на био сертифицирани индийски билки по Арюведа стандарти. Подбраните билки съдействат на процесите за нормализиране на обмяната на веществата – една от основните причини за наднормено тегло и подпомагат отслабването. Препоръчителната доза включва прием на едно или две хапчета на до два пъти на ден с храна и вода.

Вода
Водата е ключов фактор за осигуряване на добро храносмилане. Количеството може да варира спрямо климата и ежедневния ви ритъм, но е добре да пиете поне 3 – 4 високи чаши вода. Ще знаете, че количеството изпита вода е достатъчно, когато урината ви е бистра.

Спорт и упражнения
Чудесно действие има спортът. Изпробвайте това, което западните фитнес инструктори наричат „стомашни камшици“, а при йогата агнисара. Направете 10 серии по 20 повторения на празен стомах.