fbpx

Начало / Шатавари

Шатавари

от | авг. 28, 2020

В Индия Шатавари (Див Аспарагус) е билка, използвана в Аюрведа практиката като подмладяващ тоник за женското здраве от жените във всички възрасти. Шатавари балансира енергийните нива в женския организъм през всички житейски цикли – от началото на менструалния цикъл, през майчинството до менопаузата.

 

В името на билката е скрито нейното приложение. Шатавари произлиза от “шат”, в превод от хинди “сто” и “ври”, което означава “корен” – т.е. “сто корена”. И наистина растението Шатавари има разклонена коренова система, състояща се от стотици сочни и богати на хранителни вещества корени. Стъблото е дълго и нежно. Тази билка олицетворява представата за жената – издръжливост, скрита под нежна, ефирна външност. От друга страна думата “вари”, често е използвана за назоваването на съпруга като стожер в семейството и често превеждат името на билката като “сто съпруга”, т.е. билка, която осигурява такава енергия на жената, че е в състояние да издържи и сто съпруга /любовника/.

 

Свойства:

  • Шатавари е един от най-добрите адаптогени в света и спада към семейството на т.нар. “суперхрани”. Шатавари подпомага имунитета и издръжливостта и подкрепя репродуктивните функции и при двата пола, въпреки че е известна повече като “женска билка”, заради богатото съдържание на фитоестрогени, така необходими за добро женско здраве. Действието на билката е подобно на действието на китайската  ангелика, див сладък картоф, листата от малина и вечерна иглика. Заедно с Ашвагандата /индийски жен–шен/, Шатавари е една от най-добрите билки за поддържане на жизнената енергия, имунитета и репродуктивните функции на организма. Около десет вида фитоестрогенни молекули, които съдържа, са само един от десет различни механизма на действие за поддържане на жизнеността на организма.

 

Защо Шатавари от Organic India?

Поради високото си съдържание на вода и много тънка външна обвивка, Шатавари е билка, която много трудно се обработва и се поддържа чиста. Затова е много важно билката да бъде отглеждана при условията на устойчиво биодинамично земеделие от обучени фермери и сертифицирана като биопродукт без тежки метали и пестициди.

 

Как и кога да използваме Шатавари?

Традиционна употреба Добавки, които засилват и оптимизират действието Бележки
Адаптоген / Антистрес ефект Жизнена енергия (Vitality) Шатавари е адаптоген, който поддържа най-вече репродуктивните функции.
 Антиоксидант / Anti-age Тулси Едната страна от действието на билката са антиоксидантните й свойства.
Женско здраве и комфорт Тулси Поддържа женското здраве през всички жизнени етапи – от първия менструален цикъл до менопауза, повлиява благоприятно либидото.
Здраве за мъжа Ашваганда Фантастична комбинация за поддържане на мъжката репродуктивна способност и  сексуална издръжливост„ Афродизиак.
Повлиява благоприятно лактацията Куркума Взети заедно като добавки подпомагат процеса на изтичането на кърмата.

Вземете от нашия магазин

Шатавари