fbpx

Начало / За вирусите и превенцията

За вирусите и превенцията

от | юли 9, 2020

Ако говорим за аюрведичен подход на профилактика срещу вируси, то той не е по-различен от този на другите традиционни и алтернативни лечебни науки.

Патогените, в това число и вирусите, проникват по два пътя в тялото ни. Първият от тях е чрез храна и/или вода и тук е много важно тези чужди за тялото микроорганизми да бъдат разпознати на 1-ви етап и отделени чрез урината или фецеса /фекалиите/. Ако обаче Джатар Агни (ензимите в  храносмилателния тракт) е слаб, тялото се опитва да ги изхвърли чрез повръщане и/или диария. Ако и това не помогне, т.е. организмът ни не ги разпознава и смила, патогените проникват в черния дроб. Тук се активират чернодробните ензими (Панчабута Агни) за разпознаване и отстраняване на чуждите тела. Във втората фаза се включват различни групи клетки, които целят неутрализиране на патогените и тук разчитаме на т.нар. вроден имунитет. Всяко задръстване в чревния тракт от несмляна и неизхвърлена храна (Ама) допълнително отслабва работата на храносмилателните ензими. така че редовният детокс поддържа в изправност цялостното функциониране на организма ни и е отлична профилактика за силен имунитет. Трябва само да съблюдаваме правилото, че след детокс мускулите и имунитета леко отслабват и трябва задължително да направите „подмладяваща“ терапия Ша – захранване със силна и чиста храна. Детокс на тялото се забранява при намален имунитет и остро заболяване. Но при хронични заболявания е част от лечебната програма.

Съвет: Ако сте пропуснали пролетен или есенен детокс, най-належащите мерки против вирусни инфекции в чревния тракт остава приемът на билки под формата на добавки, чай и отвари, подкрепящи здравето на храносмилателната система, бъбреци и черен дроб. От продуктите на Органик Индия изберете ТрифалаЧерен дроб и бъбрециИмунитетчай Тулси Пречистване и всички напитки, включващи джинджифил в своя състав. Като подмладяваща терапия включете също и витаминозни бомби като Чаванпраш и супер храни, богати на протеини като МорингаНе подминавайте Амалаки –  силен антиоксидант, алкализиращ тънките черва и подкрепящ правилното функциониране на черен дроб.

Вторият път на проникване на патогенните е въздушния – тук залагаме на чисти бронхи и здрави и силни бели дробове, които първично трябва да спрат вирусите и да ги изхвърлят от тялото чрез кашлица и под формата на секрети от дихателните пътища. Ако нашият придобит имунитет не се справи, следва проникване на патогените в кръвоносната система и по-късно се включва отново Панчабута Агни (черен дроб) за да инициира вродения ни имунитет. Залагаме на билки с антивиусно действие, съдействащи за здравето на кръвен поток, лимфа, дихателна система.

Ако вашето слабо място са белите дробове, включете хранителната добавка на Органик Индия Дишай свободно, както и Нийм – един от най-силните природни антибиотици в света, който съдейства за здравето на кръвоносната система и има ясно изразено противовирусно и антибактериално действие. Да не забравяме Куркума Формула, която има многопосочно действие в подкрепа на различните системи в тялото – от черен дроб, храносмилане до здравето на стави. Аюрведа учи, че част от т.нар. токсини, които остават неизхвърлени от организма (Ама) се утаяват в костната тъкан, предизвиквайки появата на заболявания като ревматоиден артрит, артроза, спондилит.

Една от най-добрите добавки за едновременно действие и като детокс, и като подмладяваща организма терапия е  добавката Млада кожа, включваща в себе си три от споменатите по-горе лечебни растения – Амалаки, Нийм и Куркума. Тя подкрепя правилното функциониране на почти всички системи и органи в тялото на едно много дълбоко вътрешно ниво, което осигурява чиста и здрава кожа. Все пак кожата е първата и най-голяма преграда за патогените от външния свят.

Цялата палитра чайове на Органик Индия съдържа Тулси, или т.нар. Свещен босилек. Той е отличен адаптоген, но също така се грижи за здравето на белите дробове и чревния тракт. Доверете се на Тулси Оригинал или чайовете, съдържащи джинджифил, лимонова трева, сладък корен или зелен чай.

И помнете – вирусът не влиза в тялото без ваше съгласие. Погрижете се на физическо и емоционално ниво за здравето си. Петър Дънов казва: „Ако човек успее една седмица да не мисли за болестта си, тя сама си отива.“

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!